Book Depository Search

Free Delivery on all Books at the Book Depository

Δευτέρα, Ιανουαρίου 22, 2007

Το νικοζάκι


Εκ του πρέζα-->πρεζάκι, και τα ευκόλως εννοούμενα... Όλα ξεκίνησαν πριν 3 μέρες. Ήταν νύχτα, ήμουν πολύ πεσμένη ψυχολογικά - χωρίς κάποιο προφανή λόγο - έπινα τη ρακή που μου'φεραν τα χριστούγεννα, όταν μπήκα να δω την αλληλογραφία μου στο yahoo. Και να'σου πάνω-πάνω μια διαφήμιση του Help (για μια ζωή χωρίς τσιγάρο). Υπό φυσιολογικές συνθήκες απλά θα έβριζα, αλλά δεν ήταν φυσιολογικές οι συνθήκες. Για τις επόμενες δύο ώρες δεν ξανακάπνισα και διάβαζα με προσήλωση τις πληροφορίες στη σελίδα του help. Μετά κοιμήθηκα.

Φαίνεται η επεξεργασία συνεχίστηκε στον ύπνο μου. Όταν ξύπνησα το είχα ήδη πάρει απόφαση. Μπήκα στο δωμάτιο της συγκατοίκου μου και της παρέδωσα το πακέτο και τον αναπτήρα μου. Φρόντισα να ενημερώσω όλους τους φίλους και γνωστούς του άμεσου περιβάλλοντος (αυτούς που είναι εδώ μαζί μου δηλαδή) ώστε να με βοηθήσουν. Και πράγματι η βοήθειά τους είναι πολύτιμη. Κι η υποστήριξη ανεκτίμητη.

Δε φτάνει όμως ρε γαμώτο! Προχθές κάπνισα 3 τσιγάρα, χθες πάλι τρία. Σήμερα έκανα ένα, κι είναι τόσο νωρίς ακόμη... Ας σημειωθεί ότι καπνίζω με μανία εδώ και 10 χρόνια και ούτε μια φορά δεν κατάφερα να κάνω αυτό που κάνω τώρα. Απ'τα 30 έπεσα στα τρία, και μαζί με τα τσιγάρα πέφτω κι εγώ. Χθες, έτρεμα από την υπερένταση, έβηχα συνέχεια - τι να πω, μάλλον είναι υπερβολικό το οξυγόνο για τα πνευμόνια μου - και κάθε φορά που άναβα τσιγάρο ζαλιζόμουν. Το βράδυ δεν έκλεισα μάτι.

Κι ακόμα δεν έχω καταφέρει τίποτα. Δεν έχει περάσει ακόμα μέρα χωρίς κανένα τσιγάρο...

Συνεχίζεται

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλοι έχουμε τις πρέζες μας. Εγώ δεν έχω προσπαθήσει ακόμα να κόψω το τσιγαρό, δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω άμα το προσπαθήσω και μου την δίνει αμα δεν καταφέρνω κάτι όταν προσπαθώ.
Αντε και να σε δούμε από κόντα κάποια στιγμή μας έλλειψες.

γιωργος είπε...

Καλησπέρα Eroviana. Εχω το blog σου εδώ και πολύ καιρό στους σελιδοδείκτες...Το άνοιξα και σήμερα πέφτοντας στο ..."νικοζάκι" έχοντας πάρει μια βαθιά εισπνοή νικοτίνης και πίσσας :-0, μετά είπα να ρίξω μια ματιά στο δικό σου my space profile-πολύ όμορφη η παρουσία σου εκεί- και μετά μπήκα και στο δικό μου που το έφτιαξα για χάρη μιας φίλης. Επειτα έκπληκτος βλέπω το My Bookcrossing Bookself. Δεν το πίστευα...Είναι η Eroviana bookcrossers? Μα ανοίγοντάς το έπεσα στο δικό μου... Τι μπορεί να συμβαίνει;

Eroviana είπε...

Μου το έχουν ξαναναφέρει. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, πάντως με μια απλή αναζήτηση με το nick μου θα το βρεις αμέσως!Γιατί όμως δεν το πίστευες;

γιωργος είπε...

Ok, το βρήκα...Απλα δεν είχα κάνει την σύνδεση και είχες εξαφανιστεί καιρό απο τα ελληνικά δρώμενα. Και διάβαζα μόνο τις "ανταποκρίσεις" σου χωρίς να κοιτάω τις παράπλευρες στήλες.
Μου άρεσε αυτή η σύμπτωση. Τώρα μένει να λύσουμε το μυστήριο με το Bookself.
Καλά να περνάς, αν και απο ότι φαίνεται δεν έχεις ανάγκη απο τέτοιες ευχές :-)

Alitovios είπε...

Δοκίμασε τις τσίχλες νικοτίνης. Μερικές φορές είναι προτιμότερο να το κόψεις με βοήθημα παρά cold turkey ώστε να αποφύγεις και τα ζόρικα συμπτώματα εξάρτησης.

Ανώνυμος είπε...

Χαλάρωσε, μην τρελένεσαι...
Κι εγώ που δεν έχω αποφασίσει να το κόψω όταν κάνω ένα ή 2 τσιγάρα τη μέρα ζαλίζομαι.
Και οι απότομες αλλαγές δεν κάνουν πάντα καλό ;)

Unknown είπε...

Δεν ξέρω αν πίνεις κιόλας..Προχθές έτυχε να μήν έχω πολλά λεφτά πάνω μου.Έπρεπε να γυρίσω σπίτι από ένα ξενύχτι. Θα με έφερνε ένας φίλος μου με αμάξι. Είχα 2 ευρώ πάνω μου. Έπρεπε να πάρω τσιγάρα οπωσδήποτε. Είχα χαρμανιάσει.Με τα λεφτά που είχα μονο ΠαλΜαλ μπορούσα να πάρω. Καθώς πλησίαζα το περίπτερο από τα πλάγια είδα τα ψυγεία και ήταν γεμάτα μπύρες.Θόλωσα..Ανοιξα και πήρα 2 κουτάκια..Είχα ξεχάσει τα τσιγάρα.Δεν τα σκεφτόμουν πλέον.
Όπως και να χει και τα 2 ειναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία μας. Αλλά σχεδόν όλα είναι σκατά γύρω μας οπότε....

γιωργος είπε...

Την καλημέρα μου απο την ηλιόλουστη μα κρύα Αθήνα. Εβαλα τους εδώ bookcrossers σε δραστηριότητα. Το λάθος μπορεί να βρίσκεται εδώ: Αντί για http://bookcrosing.com/my bookself δοκίμασε το: http://bookcrossing.com/_ _ _/Eroviana
Eλπίζω να τα πηγαίνεις καλά με την απεξάρτηση...

Αταίριαστος είπε...

Δηλαδή, είσαι 23 ετών, είσαι δέκα χρόνια καπνίστρια και καπνίζεις 30 τσιγάρα; :-Ο
Γκουχ, γκουχ, φοβάμαι ότι πρέπει να το κόψεις σύντομα. Έχω καταφέρει να το κόψω δύο φορές (δέκα και τρεις μήνες αντίστοιχα) και έχω να δώσω τις εξής συμβουλές:
-Δεν υπάρχει ελάττωση. Κόψ'το τελείως ή καθόλου. Τα δύο και τα τρία τσιγάρα ημερησίως ξαναγίνονται είκσοσι και τριάντα σύντομα.
-Πρέπει να βρεις την κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσεις την προσπάθεια από πλευράς ψυχολογίας
-Μην αλλάζεις συνήθειες, μην αρχίζεις κομπολόγια, τσίχλες κλπ. μην κόβεις καφέ και ποτό. Απλά, τον πρώτο καιρό, απόφευγε να βρίσκεσαι σε παρέες όπου υπάρχουν καπνιστές.
-Οταν σου έρχεται σε κάποια περίσταση να καπνίσεις (π.χ. μετά από ένα γεύμα) σκέψου "θα μου περάσει, δεν το θέλω πραγματικά". Πράγματι, αν δεν κάνεις τσιγάρο, μετά από λίγο θα σου περάσει και θα σκέφτεσαι "ουφ, ευτυχώς δεν κάπνισα".
-Αν δεν καπνίσεις μία μέρα, είναι μία μικρή νίκη. Αν δεν καπνίσεις τρεις μέρες, άλλη μία μικρή νίκη. Στη μία βδομάδα άλλη μία. Στον ένα μήνα μπορείς πια να πεις "αφού άντεξα τόσο, μπορώ να αντέξω για πάντα".
-Και η σημαντικότερη συμβουλή. Αν το κόψεις, είτε βδομάδες περάσουν είτε χρόνια από το τελευταίο τσιγάρο, μην σκεφτείς "ε, ας κάνω ένα τσιγάρο, αφού το έκοψα τώρα, δεν πρόκειται να το ξαναρχίσω". Είναι σίγουρο ότι θα το ξαναρχίσεις. Αν το κόψεις, μην ξανακάνεις ούτε τζούρα στη ζωή σου. Από μία τζούρα ξανάρχισα το κάπνισμα εγώ... καταστρέφοντας προσπάθειες μηνών!

Eroviana είπε...

Να'στε καλά με τις συμβουλές σας. Αταιριαστε, οι δικές φαίνονται πολυ σωστές αλλά με εριξες ρε γαμωτο. Σημερα έκανα μόνο ενα! και χθες το ίδιο. Άντε να δούμε μήοως αύριο θα'ναι η μέρα που δε θα κάνω ούτε ένα.

ΔΙΑΙΡΕΤΗΣ είπε...

Καλησπέρα (μετά απο καιρό:)

Μου ήρθε και μένα αυτό το ενημερωτικό mail για το Help αλλά δεν μπορώ να πω οτι ενθουσιάστηκα.

Για χατήρι της μάνας μου (η οποία κάνει κουβέντα για κάπνισμα και την παίρνουν τα ζουμιά) είχα προσπαθήσει να το κόψω (είμαι μέτριος καπνιστής εδώ και 12 χρόνια - 1 πακέτο την ημέρα) και τα κατάφερα για 6 μήνες.

Δεν μπορώ να προτείνω ούτε μεθόδους, ούτε "κόψε, μην κόψεις" και τα σχετικά. Καταλήγω στο συμπέρασμα, μετά αρκετά χρόνια, για να κόψεις το τσιγάρο είτε λόγς υγείας παίζει ή απλά ξενερώνεις και το κόβεις.

Δεν ξέρω πολλούς που λένε "δεν μου αρέσει να καπνίζω αλλα το κάνω".

Οπότε σου εύχομαι, αν όχι να το κόψεις, να έρθει σύντομα η ώρα που το τσιγάρο το ίδιο να σε ξενρώσει σαν συνήθεια.

Αυτά :)
Στέλιος

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα.
Συμφωνώ με τον Αταίριαστο στο ότι για να κόψεις το κάπνισμα (και γενικά κάθε είδους εθισμό) παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η ψυχολογία. Αυτή την εποχή κάνεις ερασμους, έτσι; Είναι πολύ καλή περίοδος νομίζω για να κάνεις αλλαγές στην καθημερινότητά σου. Προσωπικά στο Ερασμους ήμουν καλύτερα από ποτέ και κατόρθωσα να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου και από παχουλή να γίνω κανονική στα κιλά μέχρι και τώρα που έχουν περάσει 4 χρόνια. Έπαψα να χρησιμοποιώ το φαί ως υποκατάστατο. Προσπάθησα να καταλάβω γιατί έτρωγα παραπάνω από όσο χρειαζόμουν. Και όποτε με έπιανε λιγούρα έκανα μια βόλτα στην αγαπημένη Μαδρίτη ή απλά έλεγα στον εαυτό μου πως πρέπει να απαγκιστρωθώ από την βουλιμία. Ελπίζω να συμβεί και σε σένα το ίδιο! que te lo pases muy bien
M.