Book Depository Search

Free Delivery on all Books at the Book Depository

Τρίτη, Νοεμβρίου 28, 2006

Ω κοινόν!

Εκεί που έκανα τη συνηθισμένη μου βόλτα στα σοκάκια του διαδικτύου, σκόνταψα πάνω σε μια σελίδα. Όμορφη, καλοστημένη, υποσχόμενη. Μια μικρή περιήγηση στα δωμάτιά της με έφεραν αντιμέτωπη με ένα συναίσθημα που'χα ξεχάσει. Εδώ ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης δίνει παράσταση προς τιμήν του Καβάφη. Ανατριχιάζω καθώς διαβάζω, αλλά μπορεί να φταίει και το κρύο.

Σίγουρα πάντως θυμάμαι: ποτέ μου δε μου άρεσε η ποίηση. Δυσκολεύομαι - κάθε φορά που τη δοκιμάζω - να μην πετάξω το βιβλίο απ'το παράθυρο, να μην κοπανίσω την οθόνη του υπολογιστή μου. Ειλικρινά, νοιώθω αναγούλα όταν διαβάζω σκόρπιες λέξεις που δίνουν ένα νόημα το οποίο ποτέ μου δε θα καταλάβω και δεν έχω και τη διάθεση να προσπαθήσω. Μην παρεξηγηθώ, τους θαυμάζω τους ποιητές. Έχουν μια ποιότητα - καλά όχι όλοι - που ποτέ δε θ'αποκτήσω. Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα δικό μου, και με λυπεί το γεγονός αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό.

Να καταλήξω όμως: μόνες εξαιρέσεις στην απέχθειά μου προς την ποίηση - έως τώρα - αποτελούν ο Σεφέρης, η Κική Δημουλά και φυσικά ο Καβάφης. Αλλά ο Καβάφης, για μένα, δεν είναι ποιητής. Είναι ένας γλύπτης που σμιλεύει εικόνες και συναισθήματα. Ποτέ μου δεν έχω συναντήσει αλλού κάτι τέτοιο - ίσως να μην έψαξα καλά, ποιος ξέρει; Είναι δύσκολο, έως ακατόρθωτο, να μπορέσει κάποιος να σε κάνει ν'αγαπήσεις κάτι που μισείς και που δεν καταλαβαίνεις. Είναι τεχνίτης!

Αισθάνομαι όμορφα σήμερα. Γεμάτη, χαρούμενη, μελαγχολική. Μαζί.

8 σχόλια:

manosantonaros είπε...

Δεν φαντάζεσαι πόσο σύμφωνο με βρίσκεις. Ευχαριστώ που το έγραψες γιατί εγώ δεν το τολμώ.
Φυσικά (ΦΥΣΙΚΑ) να μου στείλεις τις φωτο. Χαίρομαι που πήρες το μήνυμα.

Eroviana είπε...

Περί ποίησης ή περί Καβάφη είσαι σύμφωνος;P

pascal είπε...

Να είσαι πάντα έτσι. Όμορφα.

Ανώνυμος είπε...

Τι μου θύμισες! Με ένα ποιήμα της Κικής Δημουλάς (Μεσιτείες) τελείωσε μία σχέση κάποτε!.....Θα συμφωνήσω ότι ο Σεφέρης είναι μακρά όλων στη 1η θέση...δυστυχώς για τον Καβάφη δεν έχω την ίδια άποψη(όχι ότι δεν μου αρέσει)
Κατά τα άλλα υπάρχουν και άλλοι Ελληνες, Τ.Λειβαδίτης π.χ. ή Elliot από ξένους...Τέλος πάντων η ποίηση είναι αρκετά προσωπικό θέμα και για αυτό ίσως λίγο δύσκολη... κάπου συμφωνώ μαζί σου "στο να πετάξεις το βιβλίο από το παράθυρο" αλλά από την άλλη γιατί λες ότι κάποιοι έχουν μια "ποιότητα" που εσύ δεν θα αποκτήσεις ποτέ? Ποιότητα βγαίνει πάντα όταν το γράψιμο είναι "αληθινό"...εμένα μου αρκεί αυτό (π.χ δεν βλέπεις την αλήθεια που υπάρχει σε κάποια blogs φίλων σου?), δεν χρειάζεται να είσαι Σεφέρης...
Να είσαι καλά, χαρούμενη και μελαγχολική μαζί! ετσι δεν ειναι η ζωή εξάλλου?

Eroviana είπε...

Δε συγκρίνω τα πεζά με τα ποιήματα. Καμία σχέση! Όσο για την ποιότητα..εννοώ κάτι που δεν μπορώ ν'αποδώσω με άλλη λέξη. Ούτε λέω ότι είναι ανώτεροι ούτε τίποτα. Απλά ανήκουν σε άλλη κατηγορία. Φυσικά και υπάρχουν κι άλλοι ποιητές, απλά για μένα δεν υπάρχουν:P

Υ.Γ: Πρώτος ο Καβάφης, μετά όλοι οι άλλοι...μην ξεχνιόμαστε:))

manosantonaros είπε...

Περί ποίησης μωρέ...

Ανώνυμος είπε...

Βρίσκω περίεργο να μην σ΄ αρέσει η ποίηση για το ... ακατανόητό της και νάναι τοπ στη λίστα σου ο Σεφέρης, κατεξοχήν δύσκολος ποιητής.
Μάλλον δεν έχεις διαβάσει τα σωστά πράγματα.

Χρόνια πολλά ;)

Eroviana είπε...

Το αναφέρω αυτό στο ποστ μου, ότι δηλαδή δεν το έχω ψάξει το θέμα. Α, και τοπ στη λίστα μου είναι ο Καβάφης, όχι ο Σεφέρης.